О нама

ЈУ Народна библиотека Кнежево почела је са радом 1965. године у саставу Земљорадничке задруге “15. Мај”. 1970. године прелази у састав ЈП “Народни универзитет” Кнежево. Одлуком скупштине општине Кнежево а у складу са законским прописима Библиотека је издвојена из састава Народног универзитета у самосталну установу у септембру 1998. године и од тада ради под називом ЈУ Народна библиотека Кнежево.

             Библиотека користи простор од укупно 84,65 квадратних метара, од тога простор Издаваонице у приземљу од 22,25 и читаоничког простора на спрату од 27,15 квадратних матара. Књижни фонд је смјештен, дакле, у двије просторије : приземље (издаваоница) и спрат (читаоница). 

Библиотека тренутно располаже са 22 774 примјерка монографске публикације и 683 примјерка серијске публикације. Књиге су распоређене по стручној класификацији: по групама од 0 – 9 и на полицама по УДК систему смјештаја књига.

Стручна литература је смјештена на спрату и садржи: енциклопедије, зборнике, филозофију, психологију, религију и др. Књижевност је смјештена у приземљу у Издаваоници са издањима белетристике који су уједно најчитанији.

Дјечије одјељење је смјештено у приземљу у Издаваоници и има укупно 6 437 примјерака књига.

Читаонички простор броји 8 мјеста и смјештен је на спрату. 

Завичајна збирка је веома мала, обрађена је у оквиру остале грађе али је издвојена на посебну полицу. Смјештена је у читаоници и има 64 примјерка монографске публикације. Библиотека активно ради на прикупљању некњижне грађе за завичајну збирку.

Корисници имају слободан приступ фондовима Библиотеке.

Број запослених у Библиотеци је 5, од тога 3 стручна и 2 административна радника.

Број читалаца у 2023. години је 184 а број посјета 3 312.

Библиотека сваке године врши бесплатан упис за следеће кориснике:

– ученици од 1. до 5. разреда основне школе и предшколци;

– породице погинулих бораца и РВИ;

– дјеца из вишечланих породица;

– ученици основне и средње школе који су корисници центра за социјални рад.

Имамо добру сарадњу са  школским библиотекама и свим установама и институцијама на подручју Општине.